Tusea – o reală problemă medicală

Tusea este unul dintre cele mai frecvente simptome întâlnite în practica medicală. Problema nu este a tusei acute, cea legată de o afecţiune respiratorie infectioasă cu febră, spută sau catar nazal, ci a tusei care apare ca simptom independent sau dominant.

Tusea, un reflex complex, este o reacţie de apărare a arborelui respirator vizând eliminarea unor elemente posibil nocive pătrunse în arborele traheobronşic. Însă acest reflex poate fi declanşat de boli pulmonare, cardiace, digestive şi chiar de unele medicamente. Aceasta face ca diagnosticul şi tratamentul tusei să ridice reale probleme atât de diagnostic, cât şi de tratament.

Organizarea împreună cu Societatea Română de Pneumologie a unui simpozion cu această temă, tusea cronică, este astfel perfect justificat şi, credem, va reprezenta un prilej de actualizare a cunoştiintelor noastre despre această temă greşit considerată „simplă”.

Colegi din diverse domenii ale medicinii interne vor prezenta cu deosebită competenţă principalele modalităţi diagnostice şi terapeutice şi vor discuta problemele practice pe care tusea cronică le ridică.

Marele numar de colegi interesaţi a participa la acest simpozion este cea mai bună dovadă a importanţei şi actualităţii temei alese şi nu pot decât să doresc succes manifestării şi ca cei interesaţi să afle răspunsuri pertinente la problemele practicii lor.

Prof.Dr.Ion Bruckner
Preşedinte Societatea Română de Medicină Internă


Stimati colegi,

Bine ati venit la primul Simpozion interdisciplinar al Societatii Romane de Medicina Interna si al Societatii Romane de Pneumologie.

Primul subiect pe care il vom aborda impreuna este, deloc intamplator, TUSEA CRONICA.

De ce?

Pentru ca managementul tusei cronice reprezintă o provocare pentru clinician.
Tusea cronica este cel mai frecvent simptom la adulții care solicita un consult medical în ambulator. Se estimeaza ca poate fi prezenta la pana la 40% din populație.

Cele mai frecvente cauze ale tusei cronice sunt sindromul picaturii postnazale ( rinoreea posterioara), astmul si refluxul gastroesofagian. Aceste trei cauze pot fi responsabile de pana la 90 % din cazurile de tuse cronică.

  • Care sunt cauzele mai putin frecvente?
  • Care este rolul echipei multidisciplinare?
  • Care este traseul firesc al pacientului?
  • Cum putem acorda o interventie terapeutica eficienta si rapida?

Iata cateva intrebari si puncte de vedere la care vom contura raspunsurile impreuna.

Va invitam cu drag la Bucuresti in 20-21 aprilie,

Ruxandra Ulmeanu
Presedintele Societatii Romane de Pneumologie