Comunicat de presa

Somnul nu este opțional! Somnul este o necesitate fiziologică majoră.

 

Miercuri, 14 iunie a avut loc seminarul „Ai grijă de somnul copilului tău!” – un eveniment dedicat în întregime somnului copiilor noștri, cu unul dintre cei mai admirați și influenți specialiști în domeniu: d-na Doctor Mihaela Oros – Coordonator al Centrului de Somnologie Pediatrică Regina Maria.

De cele mai multe ori, ai o idee destul de clară despre cauzele care îți țin copilul treaz până târziu în noapte sau care îl împiedică să doarmă liniștit până dimineața. Însă, nu toți “hoții de somn” sunt ușor de recunoscut.

Stresul este considerat de cei mai mulți experți în somnologie ca fiind principalul factor perturbator al somnului, pe termen scurt. De asemenea, factorii biologici și stilul de viață afectează considerabil calitatea somnului, în special la copii și adolescenți.

Multe dintre obiceiurile referitoate la rutina de somn sunt influențate de o lipsă de întelegere a împortanței somnului. Acest lucru, combinat cu un stil de viață aglomerat și o viață socială activă, duce la o apreciere și mai scăzută a somnului.

Iată obiceiurile care afectează calitatea somnului copilului și adolescentului:
•    Ore de somn neregulate în timpul săptămânii și în weekend. Acest obicei dereglează ceasul intern al organismului (ritmul circadian). Atunci când copilul se trezește târziu duminica, poate avea un început de săptămână mai greu la scoală.
•    Supraîncărcare senzorială/multitasking. Schimbarea atenției de la teme la tehnologie, la retelele de socializare și din nou la teme conduce la o activitate haotică și ineficientă a creierului. Seara, creierul nu mai reușeste să se relaxeze și să înducă organismului acea stare de somnolență de care copilul are nevoie pentru a adormi.
•    Folosirea dispozitivelor electronice prea aproape de ora de culcare. Lumina albastră emisă de dispozitivele electronice inhibă secreția de melatonină, hormonul care ne ajută să adormim.
•    Rezolvarea temelor seara târziu. Creierul obosit lucreaza mai lent și ineficient, ceea ce înseamna că adolescentul va petrece mai mult timp decat de obicei pentru a-și face temele. Astfel, va întarzia și mai mult ora de culcare.
•    Practicarea exercitilor fizice prea aproape de ora de culcare. Acest obicei crește temperatura corpului și nivelul de cortizol, ceea ce întarzie ora de culcare. Copilul se va simți plin de energie și va adormi cu dificultate. Încurajează copilul să ducă o viața activă, însă explică-i că este indicat să-și facă execițiile cu cel putin 2-3 ore înainte de ora obișnuită de culcare.
•    Folosirea patului pentru mai multe activități. Patul trebuie folosit numai pentru dormit, deoarece în acest fel organismul se obișnuiește să intre în starea necesară pentru a adormi ori de cate ori copilul se va așeza în pat. Utilizarea tehnologiei și realizarea altor activități (mâncat, citit, privitul la televizor) din pat transmite creierului mesaje mixte si confuse.

Recomandarea expertilor este să înveți copilul să practice toate aceste activități în alte camere și să meargă în dormitor numai atunci când este pregătit pentru somn.
•    Consumul de stimulente dupa-amiaza târziu sau seara. Cofeina, băuturile energizante sau alcoolul au un impact semnificativ asupra calității somnului și nu sunt recomandate la o ora apropiată de ora de culcare.

  • Se știe că adolescenții preferă să stea treji până noaptea tarziu și se trezesc cu greu dimineața devreme. Nu e de mirare că aproximativ 80% dintre adolescenti nu dorm suficient, dupa cum arata statisticile Fundației Nationale a Somnului din Statele Unite ale Americii.
  • Fiecare persoană are nevoie de un anumit numar de ore de somn pentru a-și îndeplini sarcinile din timpul zilei. Necesarul de somn variază de la o persoană la alta, iar copiii și adolescenții au nevoie de mai multe ore de somn decat adulții deoarece sunt în plin proces de creștere.
  • Cei mai mulți adolescenți au nevoie de aproximativ 9 ore de somn pe noapte, între 9 ore și 9 ore și 45 de minute, în functie de vârsta pentru a-și mentine un nivel optim de vigilenta pe timpul zilei. Însă puțini beneficiază de un somn odihnitor.
  • De ce dorm adolescenții mai putin decât ar trebui?

Fiecare persoana are un “ceas” intern care influențează temperatura corpului, ciclurile de somn, pofta de mancare și schimbarile hormonale. Procesele biologice și psihologice care urmează ciclul acestui “ceas” intern de 24 de ore formeaza ritmul circadian. 

Odata cu debutul pubertății, “ceasul” intern al adolescenților începe să se modifice, perturbând programul de somn și orele la care adolescenții se simt somnoroși. În plus, hormonul asociat somnului, numit melatonina, este secretat tot mai târziu În timpul serii.

Alti factori care perturba somnul adolescentilor:
•    Schimbari hormonale
•    Program foarte încarcat
•    Viața socială activă
•    Întelegere greșită a împortanței somnului

 

De cat somn au nevoie copiii?

Infant – 14-15 ore

Copii mici (1-3 ani) – 12-14 ore

Prescolar  (3-6 ani) – 11-13 ore

Scolar  (7 – 11 ani) – 10-11 ore

Adolescent  – 9 -10 ore

 

Conferința a fost  organizată de compania Ella Congress & Events.

 

Mulțumim tuturor companiilor care ne-au sprijinit în organizarea acestui eveniment: Babylino

Și nu în ultimul rând, mulțumim tuturor partenerilor media: Femeia.ro, Mami.ro, Revista Ioana, Centruldeparenting.ro, Zecelucruri.ro, Stilulmeudeviata.ro, Mamaareblog.blogspot.ro, Blog.hopasus.ro, Recreativo.ro.